Fototapeter är som regel tysta men de kan ha motiv som känns så intensiva att du nästan hör ljud då du ser på dem. Dessutom kan det bli en del rop och skrik om du väljer motiv som någon i hemmet stör sig på. För att säkra dig om en lugn och trygg miljö med din fototapet bör du välja ett motiv som är klassiskt och tidlöst.

Fototapet som kan hänga med

Om en fototapet är för högljudd i sin design kommer den att bli tröttsam i längden. Det spelar ingen roll om det är starka färger eller ett annorlunda motiv som gör att man inte kan göra annat än se på tapeten.

För att fototapeten ska kännas harmonisk bör den ha ett motiv som håller lite längre. Det kan vara:

  • Ett naturmotiv utan alltför grälla färger
  • En stadsbild som är lugn och tillbakalutad
  • Ett mönster som känns stabilt och balanserat

Att ha ett djur som gör en grimas, en bild på en favoritsläktning i poolen eller något annat som skriker av konstighet kan vara kul ett tag. Men det här är inte den fototapet som du vill ha år ut och år in. Kanske kan du fästa den på en mindre uppenbar plats som på gästtoaletten.

När flera ska vara med och välja

När flera ska vara med och välja fototapet kan det bli diskussioner. Det som vissa tycker är kul är helt omöjligt för andra. Det är viktigt att komma överens. Kanske går det att bestämma att ett skrikigt motiv kan fungera men bara för en viss tid. Men då måste ni också vara redo på att göra om det hela inom några månaders tid om den första fototapeten känns alldeles för vild.