Det finns forskning som visar att kön ska vara lagom lång. När du får frågan om vad du tycker om köbildning kanske du spontant svarar att du hatar köer. Men faktum är att vi inte alltid ser kön som något negativt. Den kan till och med påverka var vi väljer att handla!

Köbildning som imponerar

Det finns nämligen köbildning som imponerar. Låt oss säga att du står framför två kiosker och du vill köpa korv med bröd. En kiosk har lång kö och den andra är helt tom. Vilken kommer du att köpa din korv i?

Trots att du inte gillar att stå i kö kommer du antagligen att ställa dig snällt i kön till den första kiosken. Det beror på att du tänker dig att de måste ha mycket bättre korv med bröd då folk är villiga att köa för den!

Vi vill inte alltid ha kö!

Men nu kan vi ju inte säga att varje milslång kö imponerar. När du kommer till apoteket eller till en butik där du måste få betjäning är det inte roligt med köbildning. Här kommer det att imponera mycket mer med ett kösystem som minskar din väntetid.

Om det står en eller två personer före dig vid disken är det inget som du lär bli irriterad av. Men om du ser att tjugo personer måste få hjälp först kanske du ångrar att du ens kom till butiken. Lagom lång kö kan vi hantera men när det gäller tjänster som lagning av telefoner och myndigheter vill vi vänta minimalt.

Nya kösystem löser problemen

Med moderna kösystem är problemen med alltför lång kö över. Dessa system ser till att folk kan köa på distans med app och att det rör sig snabbare på plats. Då blir kön precis lagom lång och vi kan känna oss imponerade både av den snabba kön och av övrig service på plats.